Skip to main content

Jordvarme

- effektivt - miljøvenligt

Energieffektiv miljøvenlig opvarmning

Jordvarme-anlæg kan erstatte alle andre typer opvarmning.

  • Ældre huse/ ejendomme opvarmet med oliefyr
  • Huse/ ejendomme opvarmet med naturgas
  • Huse/ ejendomme opvarmet med pillefyr/ fastbrændsel

Jordvarme-anlægget tilkobles dit vandbårne system, og leverer vand til opvarmning og varmt brugsvand (Visse modeller har mulighed for at køle).

Jordvarme-anlæg kan levere fremløbstemperaturer op til 65°C. Perfekt til gulvvarme, store og små radiatorer (*).

Har du god plads udenom din ejendom og ønsker du en effektiv miljøvenlig energiløsning, er jordvarme en rigtig god investering.

Skitsetegning af hus med jordvarmeslanger i græsplænen

* Har du et ældre hus med små radiatorer eller gamle radiatorer af støbejern, bør du bestille et besøg af en af vores konsulenter, for at få klarlagt om radiatorerne evt. skal skiftes til mere moderne konvektorradiatorer.

Estimeret besparelse, når du konverterer fra olie- eller gasfyr til en varmepumpe.

Tre metoder til anbringelse af jordvarmeslanger

Gravede render til jordvarmeslanger

Nedgravning af jordslanger

- mindre arealer

Render graves med minigraver. Jordslangerne ligger ca. med en meters mellemrum og ca. en meter i dybden.
Der kan opstå sætninger i jorden det følgende års tid.

Gravemaskine til nedpløjning af jordslanger

Nedpløjning af jordslanger

- større arealer

Jordslangerne pløjes ned ved hjælp af en "grubetand" påmonteret et føringsaggregat til jordslangenligger ca. med en meters mellemrum og ca. en meter i dybden. Mindre sætninger i jorden end ved gravning.

Borerig til lodret jordvarmeboring

Vertikal boring

- små arealer og store arealer

Boreriggen borer mellem 150 og 250 meter eller dybere, afhængig af den ønskede effekt og geologiske forhold. God løsning hvis der ikke er plads til horisontale jordvarmeslanger.

Kontakt en konsulent

Sammen med dig finder vi den rigtige løsning. Korrekt rådgivning sikrer dig god økonomi i din boligopvarmning. Lad vores konsulent ringe dig op når det passer dig og du har god tid. Det er helt uforpligtende.

Skriv til os hvis du har spørgsmål eller vil have noget forklaret/uddybet. Der er mange termer og fagudtryk som kan forvirre begreberne. Vi er her for at hjælpe. Du er meget velkommen til at ringe til os på telefon 70 26 5000.

Varmepumper til brug ved jordvarme

Jordvarmepumpe fra Bosch - CS 7800i LW

Bosch

CS 7800i LW

Compress 7800i LW(M) er en yderst effektiv jordvarmepumpe.

  • Kompakt, optager 0,37m2 gulvareal.
  • Ingen krav om ekstratilbehør som bufferbeholder.
  • Ekstremt høj virkningsgrad ved lavtemperatur.
  • Mulighed for passiv køling via gulvvarmesystem, ventilation eller ”blæserradiator”.
Jordvarmepumpe fra Vølund - s1158

Vølund

S1158

S1156 er en intelligent, frekvensreguleret jordvarmepumpe med et nyt, mere klimavenlig kølemiddel. S1156 er uden indbygget varmtvandsbeholder, hvilket gør den let at placere ved lave loftshøjder. Separat varmtvandsbeholder vælges ud fra varmtvandsbehov. Varmepumpen giver optimale besparelser, ved automatisk at tilpasse sig boligens varmebehov.

Jordvarmepumpe fra Vølund - S1255

Vølund

S1255

S1255 giver dig et minimalt energiforbrug med maksimal komfort. Jordvarmepumpen er en del af Vølunds S-serie med Smart Home teknologi - en intelligent frekvensreguleret jordvarmepumpe med indbygget Wi-Fi-opkobling, der er designet til at blive en naturlig del af dit opkoblede hjem.

Jordvarmepume fra ThermoNova-GoeNova

Thermonova

GeoNova

Geonova jordvarmepumpe fra ThermNova. Høj effektivitet, høj temperatur, minimal støj og vibrationer. GeoNova bruger „smart væskeindsprøjtning“ til præcis afkøling af scrollkompressoren via en ekstra elektronisk styret indsprøjtningsventil, der sikrer driften af varmepumpen op til 65 °C i tilførselstemperatur.

Fordele og ulemper ved jordvarme

Fordele:
Stor besparelse over tid i forhold til eksisterende typer anlæg. Velkendt teknologi, Høj SCOP, ingen udledning af skadelige stoffer, ingen påfyldning af olie, piller eller andet brændbart.

Ulemper:
Man skal have plads til nedgravning af jordslanger og det pågældende areal kan ikke anvendes til funderet byggeri.

Hvad koster det?

Priser på jordvarme-anlæg varierer meget, da mange faktorer har indflydelse på den endelige pris. Jordbundsforhold, husets isoleringsgrad, diverse tilskud og mange andre ting kan ændre den endelige pris.

Hvad kan jeg spare?

Afhængigt af om man har olie eller gas som opvarmning, vil der være mellem 40 og 60% besparelse på en udskiftning. Du bør altid få lavet en beregning, som giver dig et overblik over besparelsen. Det kan i visse situationer være mere optimalt at efterisolere først og så investere i en mindre varmepumpe. En varmepumpe vil blive dimensioneret ud fra dit nuværende forbrug, og hvis det kan nedsættes bliver det muligt at bruge en mindre (billigere) varmepumpe.

Hvor stort er det/ skal det være?

Indenfor vil man typisk have kompressor og vandbeholder til brugsvand. Normalt fylder en varmepumpe-enhed som et standard skab 60x60cm og fra 170cm i højden. Mindre anlæg har typisk en integreret varmtvandsbeholder. I større anlæg er der typisk en ekstern og der skal påregnes lidt mere plads. Selve kompressorens kW ydelse er afhængig af det areal der skal opvarmes.

Udenfor skal man nedgrave jordslanger. En tommelfinger regel siger "det dobbelte af det areal der skal opvarmes". Skal du have opvarmet 200 m2 hus, skal du bruge 400 meter jordslange. Det kan afvige lidt afhængig af jordbundsforhold - lerjord har et bedre varmeoptag end sandet jord.

Hvor længe holder det?

Jordvarme-anlæg kan godt holde 25 år eller længere. Selve jordslangerne er stort set uforgængelige. Vi servicerer ofte, anlæg der er over 30 år gamle.

Hvor tit skal varmepumpen serviceres?

Lovpligtigt eftersyn er 1 gang om året (ved fyldning over 3 kilo). Garantieftersyn kan variere fra mærke til mærke, men typisk er der et årligt eftersyn tilknyttet.

Godkendelser / afstand til vandboringer.
Vi hjælper dig med graveansøgninger og lign. hos kommunen. Bor du ved en vandboring kan der være specielle forhold der gør sig gældende. Ansøgning om boring tager vi os af.


Ekstern varmtvandsbeholder.

Små varmepumper har typisk en intern varmtvandsbeholder tilkoblet.

I større anlæg er der typisk en ekstern beholder (se billede) og der skal påregnes lidt mere plads.

En varmtvandsbeholder er en beholder med brugsvand (vandhane/ bruser) som opvarmes til brug i boligen. Beholderen er lukket og indeholder kun vand.

Temperaturen er vigtig i en varmtvandsbeholder. Jo højere temperatur, jo flere bakterier slås ihjel. Men jo højere temperatur, jo mere kalk. Den optimale temperatur i varmtvandsbeholderen er normalt 55°C.

Legionella problemet bliver i dag løst ved, at systemet jævnligt hæver temperaturen i beholderen til omkring 60°C. Beholdere kan også være med gennemstrømningsspiral og dermed undgår man hele problemet med legionella.


Varmtvandsbeholder til brugsvand

Metrotherm varmtvandsbeholder
med SmartControl

Fremløbstemperatur.
Det er en myte at varmepumper ikke kan levere høj fremløbstemperatur. I dag klares de fleste anlæg 50-65°C. i fremløb. Det er rigeligt til langt de fleste huse med nyere vinduer og efterisolerede lofter.

Har du et ældre hus med små radiatorer eller gamle radiatorer af støbejern, kan de muligvis godt anvendes, men du bør bestille et besøg af en af vores konsulenter, for at få klarlagt om de evt. skal skiftes til mere moderne konvektorradiatorer.