Skip to main content

Frustrationer ved fjernvarme

I de seneste måneder har sociale medier været præget af mange historier om bekymringer for betydelige fjernvarmepriser. Endnu er omkostningerne ved installationen af fjernvarme uklare, og denne mangel på gennemsigtighed har ført til, at mange har trukket sig fra tilslutningen.

I områder, hvor der enten skal og især ikke skal være tilslutning til fjernvarme, har kommunikationen af information været mangelfuld, og der har ikke altid været klar sammenhæng i de faktiske udgifter forbundet med en eventuel tilslutning til fjernvarme.

I visse områder har tilslutningspriserne været betydeligt lavere end omkostningerne ved at installere en varmepumpe, mens de på andre steder har været 2-3 gange højere. Selv i tilstødende områder har der været en betragtelig forskel på 20-30.000 kr.

Den manglende gennemsigtighed i prissætningen forårsager forvirring og mistillid - og dermed faldende tilslutning.

Trenden går mod varmepumper 

Overordnet set observerer vi en voksende interesse og en tendens mod varmepumper som en bæredygtig opvarmningsløsning. Adskillige faktorer spiller ind i denne udvikling:

  • Energieffektivitet: Varmepumper er kendt for deres høje energieffektivitet, da de udnytter varmeenergien i luft, jord eller vand. Dette gør dem attraktive for dem, der søger at reducere energiforbruget og omkostningerne.
  • Støtteordninger: Mange steder implementerer støtteordninger og incitamenter, herunder skatteincitamenter eller tilskud, for at fremme installationen af varmepumper. Dette kan gøre det mere økonomisk attraktivt for forbrugere at vælge varmepumper.
  • Miljøbevidsthed: Stigende bevidsthed om klimaforandringer og ønsket om at reducere CO2-udledningen har øget interessen for miljøvenlige opvarmningsmetoder som varmepumper, der udnytter vedvarende energikilder.
  • Teknologisk Fremskridt: Konstante teknologiske fremskridt har forbedret varmepumpeteknologien, hvilket gør dem mere pålidelige og effektive. Dette øger tiltroen til varmepumper som en levedygtig opvarmningsløsning.
  • Fleksibilitet: Varmepumper kan bruges til både opvarmning og køling, hvilket gør dem alsidige og attraktive for forbrugere, der søger en helårsopvarmningsløsning.

.

fjernvarmeArtikelBolius

Videncenteret Bolius skriver i en artikel.

„Fjernvarmepriserne i januar 2023 er steget med 18,1 procent på et år. Se, hvordan priserne har udviklet sig for dit fjernvarmeværk, og hvor dyrt eller billigt det er i forhold til andre.“
"Fjernvarme løber cirka op i 12.850 kr. årligt for opvarmning af et 130 kvadratmeter stort parcelhus fra 1960-70'erne. Ved brug af en luft-til-vand varmepumpe i samme type hus vil omkostningerne være omkring 9.770 kr. Dermed opnår man en årlig besparelse på over 3.000 kr. ved at vælge varmepumpen frem for fjernvarmen."

Du finder artiklen her.


Med fjernvarme er der en risiko for at du bliver "stavnsbundet" til en løsning.

I boligområder hvor der udlægges fjernvarme er der "frit valg" om man vil tilmelde sig installering af fjernvarme. Men pas på. For efter det frie valg kommer tvang og stavnsbinding overtager. Fjernvarme har nemlig den konsekvens, at det er ikke er sådan lige til at komme ud af igen - kan man læse på Sjællandske Medier i en debat - læs den her.

En fornuftig investering 

Når man investerer i en kvalitets-varmepumpe, får man boligopvarmning der er økonomisk, miljøvenlig, effektiv, holdbar og med minimal vedligeholdelse.

Med tilbagebetalingstider på mellem 6-8 år, vil et skift fra olie, gas, piller eller kul, være en rigtig god investering.

Fra vores energi-aftener bruger vi følgende skemaer fra vores præsentation - vær opmærksom på, at vores udgangspunkt her er GAS-fyr, og at besparelsen vil være højere, hvis man skifter fra olie-fyr.

hus100m2

hus150m2

hus200m2

Den bedste varmepumpe

- til din bolig

- et kvalitets-anlæg fra Dansk Energi Center, giver dig tryghed og minimalt bøvl i hverdagen!