Jordvarmepumpe i bondehus

SPARER 15.000 om året!

Opvarmning af gammelt utæt bondehus fra 1873.

Dansk Energi Center A/S har installeret flere anlæg i dette idylliske bondehus i Faxe området. Først en luft til luft varmepumpe, herefter jordvarmeanlæg og solcelleanlæg.

Bindingsværkshus 2

Bondehus på 190 m2, 120 m2 i grundplan og med 70 m2 på første sal. Huset har termovinduer og 200 mm. isolering i mellem stueplan og første sal. Ud mod taget er der 200 mm. isolering. Opvarmet via radiatorer (et-strengssystem) og gulvvarme i køkken og på badeværelse.

Huset er lidt utæt, da der kommer luft op under stråtaget. Og revner mellem bindingsværk og murværk slipper vind ind mellem yder og indervæg.

Da de nuværende beboere overtog huset i 1992, var det opvarmet ved hjælp af oliefyr. Fyret var temmelig stort og stod i køkkenet. Efter overtagelsen skulle huset renoveres og det blev besluttet at der skulle installeres GAS istedet for oliefyret. I 2011 blev der installeret en luft til luft varmepumpe for at nedbringe udgiften til stigende gas priser. Besparelsen udgjorde 5000,- kr. det første år. 6000,- kr. sparet i gas, men 1000,- kr. mere til el.

I 2012 blev der så installeret jordvarme og på den store grund blev der opstillet solcelleanlæg. Efter at anlægget har været i drift i et helt år, kan det konstateres at der har været en besparelse på 15.000,- kr. på det samlede anlæg. (Solcelleanlægget kører under den gamle ordning)

Markanlaeg 2

Radiatorer

I huset er der gamle temmeligt store et-strengsradiatorer og ved installation af jordvarmeanlægget blev det drøftet om radiatorerene kunne bruges. De var gamle og sandsynligvis godt slammet til. Men de sidder der endnu og fungerer rigtigt godt.

Ude-delen

Ude-delen er en DVI pumpe, en yderst stabil pumpe med høj ydelse og minimal vedligeholdelse.

Varmefordeling

Varmefordelingen med jordvarmeanlægget har været helt fantastisk! Alle radiatorer i stueplan er helt åbne og reguleres kun på varmepumpens styring. Gulvvarmen i bad og køkken er en del lettere at styre nu, end da der var gas. (måske har det noget at gøre med fremløbstemperaturen?).

Varmepumpe data

Varmepumpe fra Dansk Varmepumpe Industri, 300m jordslanger, Varmtvandsbeholder.