Hvad er COP værdi (SCOP + SEER)

Hvad er COP værdi, Hvad er SCOP og hvad er SEER?

COP står for "coefficient of performance" og angiver forholdet mellem den varme, du får, og den mængde strøm, du bruger. Jo højere tallet er, jo større er varmepumpens effektivitet. Men en COP-værdi gælder kun for en bestemt temperatur. En COP-værdi på 4,1 ved 2/35°C betyder f.eks., at denne COP-værdi opnås ved en udendørstemperatur på 2°C og en fremløbstemperatur på 35°C. En nøjagtig fastsættelse af varmepumpens aktuelle ydelse er ikke mulig, da der ikke tages højde for sæsonbestemte temperatursvingninger.

SCOP-værdien (seasonal coefficient of performance) giver en langt mere nøjagtig fastsættelse af varmepumpens effektivitet: Den definerer varmepumpens ydelse i løbet af året og medregner sæsonbestemte variationer. En SCOP-værdi på 4,8 betyder f.eks., at varmepumpen i gennemsnit leverer 4,8 gange så meget energi end den elektriske energi, den bruger.

Husk, at målingen foretages ved en forholdsvis høj udendørstemperatur, og at en varmepumpe, som har en god virkningsgrad ved 7°C, kan have en dårligere virkningsgrad end andre modeller, når der er minusgrader!

COP værdien kan bruges når man skal sammenligne to forskellige anlæg. Et teoretisk eksempel: Mærke A, 12kW med COP værdi 3,5 sammenlignes med mærke B også 12kW med en COP værdi på 3,0. Mærke A yder altså mere end mærke b. Man kan dog ikke anvende COP værdien alene som beslutningsgrundlag. Korrekt dimensionering er yderst vigtig og husets isoleringsgrad spiller også ind. Herudover kan rørføring, stigning og tryk have indflydelse på den samlede effekt.

De høje COP værdier for varmepumper, gør det til en attraktiv investering når man skal have ny boligopvarmning.

Den nye SCOP værdi

Der skal spares penge på energien i Europa - EU er udkommet med et nyt direktiv (EcoDesign), og med direktivet kommer der også et nyt energimærke. Dem vi kender i forvejen fra vaskemaskine, tv apparater og lign.

Med det nye mærke introduceres begrebet SCOP eller "Seasonal COP".

Energimærke

  
i) Energimærket fungerer som en effektivitets indikator - og fortæller forbrugeren, hvor energieffektiv produktet er. Etiketten vurderer effektiviteten af produktet på en skala fra grøn (mest effektiv) til rød (mindst effektiv).


ii) Energimærket giver et skøn over den mængde energi, der kræves for at produktet kan fungere. Energiforbruget af produktet vises i kilowatt-timer (kWh), som er en standard enhed for elektricitet.


iii) Mærket vil også give yderligere produkt specifikke oplysninger, såsom kapacitet, vandforbrug og støj.
Energimærket vil ikke fortælle en forbruger, om produktet er det bedste at købe, men det vil give dem en masse oplysninger for at hjælpe dem med deres beslutning.

SEER værdi

SEER står for "Seasonal Energy Efficiency Ratio". Det er et tal, der beskriver, hvor godt et klimaanlæg virker. Et højere SEER-tal betyder bedre effektivitet og lavere energiregninger. SEER beregnes ved at dividere mængden af ​​køling leveret af air condition eller varmepumpe (BTU per time) ved strøm (watt), der anvendes af det kølende udstyr under et bestemt sæt af sæsonmæssige forhold.

SEER-tal er defineret i et laboratorium, hvor indendørs og udendørs forhold eksistere under kontrollerede forhold. Det er derfor muligt at evalueret anlægget under præcis samme forhold. Man kan derfor med  SEER, bedømme anlæg fra forskellige producenter.

Højere SEER ratings kan opnås når producenter anvender nyere eller bedre teknologi i deres anlæg. Det er derfor, SEER-tal har en stor indflydelse på udgifter til anlæg. Af samme grund er SEER blevet en vigtig del af markedsføringen.

Vores luft-til-luft varmepumper lever allerede op til de krav der stilles i 2016.

VÆR OPMÆRKSOM på at disse værdier anvendes meget i salgs- og marketing situationer, og at mange leverandører ikke får testet deres produkter hos Energistyrelsen, da det er en kostbar affære.

Energistyrelsen har udgivet en pjece om SCOP og SEER til producenter og leverandører.